Pradžia » Airija » Šv. Brigid diena – keltų pavasario pradžia

Šv. Brigid diena – keltų pavasario pradžia

By IrishCentral.com │ adiena.lt

Imbolc šventė, taip pat žinoma kaip Šv. Brigid diena, švenčiama vasario 1 dieną, sutinkant pavasario pradžią, kai dienos pradeda šiltėti ir pasirodo ankstyvieji pavasario ženklai geltonų narcizų forma visose pakelėse.

Ši šventė yra viena iš keturių pagrindinių „ugnies“ festivalių, pažyminčių ketvirčių dienas ir Airijos mitologijoje minimų nuo viduramžių. Kiti trys senojo airių kalendoriaus „ugnies“ festivaliai yra Beltane (gegužės 1 d.), Lughnasadh (rugpjūčio 1 d.) ir Samhain/Helovynas (lapkričio 1 d.).

Žodis Imbolc pažodžiui iš senosios neolito airių kalbos verčiasi „pilve“. Omenyje turima nėščias avis.

Šv. Brigid. ©Wikipedia

Senovės airių mitologijoje Brigid buvo ugnies deivė. Šiais laikais jos kanonizavimas švenčiamas su amžina ugnimi deivės šventovėje Kildare mieste.

Šv. Brigid globoja kūdikius, nesusituokusių tėvų vaikus, tėvų skriaudžiamų motinų vaikus, kalvius, upeivius, galvijų augintojus, melžėjas, pieno pramonėje dirbančius darbuotojus, pienininkus, bėglius, jūrininkus, pribuvėjas, vienuoles, poetus, vargšus, paukščių augintojus, mokslininkus ir keliautojus. Ji – labai užsiėmusi šventoji!

Sakoma, kad Imbolc šventės išvakarėse Šv. Brigid apsilanko žemėje. Prieš einant miegoti kiekvienas šeimos narys gali palikti namo išorėje drabužį ar audeklo gabalą, kad Brigid jį palaimintų. Manoma, kad tada drabužis įgyja energijos, kuri gali apsaugoti ar išgydyti.

Namų galva turi užgesinti ugnį ir išlyginti pelenus su žarstekliu. Ryte pelenuose ieškoma tam tikrų ženklų, parodančių, kad Brigid buvo čia.

Kita kai kuriuose namuose išlikusi Imbolc šventės liaudies tradicija - Brigid lova. Netekėjusios merginos, nevedę jaunuoliai ar namų moterys daro kukurūzinę lėlę, vadinamą Brideog (maža arba jauna Brigid), papuošia ją kaspinais ir niekučiais iš kriauklių ar akmenukų. Paskui daroma lėlei gulėti skirta Brideog lova. Šventės išvakarėse (sausio 31 d.) merginos ir jaunos moterys susirenka viename name ir pasilieka visai nakčiai su Brideog. Vėliau jas aplanko jaunuoliai, kurie turi prašytis įleidžiami į namus. Įleisti vaikinai turi pagarbiai elgtis su merginomis, o taip pat ir su kukurūzine lėle.

Kitą dieną mergaitės nešioja Brideog kaime ar kaimynystėje iš namų į namus, kur deivės atstovė sutinkama su didele pagarba. Ištekėjusios arba namams vadovaujančios suaugusios moterys būna namuose, kad galėtų sutikti Brigid procesiją ir galbūt pamaloninti monetomis ar kokiais skanėstais.

 

Brigid atstovauja šviesų metų laiką ir galią, kuri perkelia žmones iš tamsaus žiemos sezono į pavasarį, todėl jos buvimas namuose yra labai svarbus.

Vertinimas: 5.0. Balsų skaičius: 5
Prašome palaukti

4 Komentarai

  1. I’m not that much of a internet reader to be honest but your sites
    really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your site to come back in the future.
    Cheers

    Vertinimo dar nėra.
    Prašome palaukti
  2. Woah! I’m really loving the template/theme of this website.
    It’s simple, yet effective. A lot of times it’s difficult to get that „perfect balance“ between user friendliness
    and visual appearance. I must say that you’ve done a amazing job with this.
    Additionally, the blog loads super fast for me on Safari.
    Exceptional Blog!

    Vertinimo dar nėra.
    Prašome palaukti
  3. I appreciate, cause I found exactly what I used to be having a look for.
    You’ve ended my 4 day lengthy hunt! God Bless you man. Have a great day.
    Bye

    Vertinimo dar nėra.
    Prašome palaukti
  4. Hi superb blog! Does running a blog such as this take a large
    amount of work? I’ve no expertise in coding however I had been hoping to start my own blog soon. Anyways, should you have any recommendations or techniques for new blog owners
    please share. I know this is off topic but I simply wanted to ask.
    Cheers!

    Vertinimo dar nėra.
    Prašome palaukti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

1 × 5 =